Apr 24, 2010

Mangkuk yang Cantik

Rasulullah s.a.w bersama sahabat-sahabatnya, Abu Bakar r.a. , Umar r.a. , Uthman r.a. , dan Ali r.a. telah bertamu ke rumah Ali r.a.

Di rumah Ali r.a. , isterinya, Saidatina Fatimah r.a. , puteri Rasulullah s.a.w menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik. Ketika mangkuk berisi madu itu dihidangkan , sehelai rambut terjatuh ke dalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah s.a.w kemudiannya  meminta para sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga-tiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik,madu,dan sehelai rambut).


Abu Bakar r.a. berkata,  “Iman itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis daripada  madu , dan mempertahankan iman itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut.”

Umar r.a. berkata, “Kerajaan itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis daripada madu , dan memerintah dengan adil lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Uthman r.a. berkata, “Ilmu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis daripada madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Ali r.a. berkata, “Tetamu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, menjamu tetamu itu lebih manis daripada madu, dan membuat tetamu berasa senang itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Fatimah r.a berkata, “Seorang wanita itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah (menutup aurat) itu lebih manis daripada madu, dan mendapatkan wanita yang tidak pernah dilihat oleh orang lain melainkan muhrimnya itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Rasulullah s.a.w bersabda, “Seseorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis daripada madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Malaikat Jibril a.s. berkata, “Menegakkan tiang-tiang agama itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri , harta , dan waktu untuk usaha agama lebih manis daripada madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Allah s.w.t. berfirman, “Syurga Ku itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik itu , nikmat syurga Ku itu lebih manis daripada madu , dan jalan menuju syurga Ku adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.” 

Tweet kan nya !

No comments:

Post a Comment